Melike, sana tavsiyem, staj yapmayı düşündüğün yerler için üst devredeki arkadaşlarına fikirlerini sor, belki aralarında aynı yerde staj yapanlar vardır. Kurumsal şirketlerde staj yapmak, takım çalışmasının nasıl işlediği ve kurumsal şirket ortamının nasıl olduğu konusunda güzel tecrübeler kazandırıyor.
Ben, stajımı Arkas şirketler grubu için yazılım geliştiren Bimar'da yapmıştım ve çalışma ortamından da, arkadaşlık ortamından da, yaptırdıkları teknik çalışmalardan da çok memnun bir şekilde ayrıldım. Çalışanların büyük bir bölümünün üzerinde çalışmakta olduğu bir projede, 4 haftalık staj süremiz boyunca ilgili bir modül üzerine kod geliştirdik. 2 haftada bir, stajyerlerden birisi gidip yerine yenisi geliyordu. Aynı anda 2 stajyer bulunuyordu. Stajyerlerin üzerinde çalıştığı modüle de, staj sorumlusu olarak Stef yardımcı oluyordu. Birisi bana gelip, benim sorduğum soruları sorsa, 3.sınıf bitti bunu mu bilmiyorsun diyeceğim türden sorularla başını bolca ağrıttım Stef'in

Ama o, sağ olsun hiçbir şey bilmiyormuşum gibi tane tane her şeyi sıkılmadan anlatarak hiçbir sorumda beni geriye boş göndermedi. Hatta staj süremizin sonunda, geliştirdiğimiz kısımla ilgili şirket çalışanlarına sunum bile yaptık ki benim için çok güzel bir tecrübeydi.
Benim yaptığımın aksine, bazı kurumsal şirketlerde de ayak altında dolaşmadan staj süreni bitirip ayrılman gibi bir beklenti olabiliyor. Bankada staj yapan çok arkadaşım oldu ama nasıl geçtiğini sormadığım için bilmiyorum

2-3 kişinin çalıştığı küçük ofislerde de çok önemli tecrübeler kazanabilirsin. Eğer, mezun olduktan sonra kendin bir şeyler yapmak istiyorsan, veya çalışmak istiyorsan(İzmir'de yazılım ofislerinin sayısı, kurumsal şirket sayısına oranla oldukça fazla) çalışma ortamını görmüş olursun. Eğer yoğun çalışıyorlarsa, stajyer olmana rağmen sana çalışan muamelesi yaparak canını da çıkartabilirler

Bence zararı yok çünkü mezun olduğunda bu tecrübeyi çok arayacaksın.
Ancak bazı yazılım ofislerinde, yukarıda bahsettiğimin aksine sana hiçbir şey yaptırmayabilir, hatta patronlar bile pek bir şey yapmıyor olabilirler

Facebook'ta oyun oynayarak, MSN'de takılarak, gazete kitap okuyarak hatta laptoplarında oyun oynayarak staj yapan arkadaşlarım da oldu. Hatta bir arkadaşım, teknoparkta bir şirkette, sabah kapıyı kendi açtığını, akşam çıkarken de kilitleyip gittiğini, patronların arada uğrayıp 2 saat durup çıktığını anlatıyordu

Giriş çıkış saatleri konusunda da kimse pek bir şey söylemiyordu. Bu tür stajlar, zorunlu stajını aradan çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Bence kaçınman gereken staj türü budur. Üniversitedeyken yata yata staj yaptım diye güzel gelse de(hatta stajda canı çıkanlar sana imrenerek baksa da), sana hiçbir şey katmıyor ve aslında sen kaybediyorsun.
Bizim bölümde stajdan kalan duymadım ben zaten. Bir rapor teslim ettiği sürece herkes geçiyor. Kredisi olmadığı için rapordan aldığın notun da bir önemi yok. Ben notumu bilmiyorum mesela, internette geçtiğimi öğrendim sadece öğrenci bilgi sisteminden.
ozgenpolat'ın belirttiği gibi
yurt dışında staj da alternatiflerin arasında değerlendirilmeli. Ege Bilgisayar Mühendisliğinde,
Erasmus ile staj imkanı var. Benim Almanya'ya Erasmus değişim öğrencisi olarak gittiğim yıl, 5 sınıf arkadaşım da 3 ay boyunca Almanya'da Giessen'de staj yaptı. Staj için sana verilen hibe miktarı, öğrenci olarak gittiğinden daha fazla oluyor (aylık 800-900 Euro) ve harcamalarına fazlasıyla yetiyor. Hem yurt dışında staj yapmış oluyorsun, hem de hafta sonları gezme imkanın oluyor. Almanya, Avrupa'yı dolaşmak isteyenler için oldukça güzel bir konumda çünkü ortada kaldığından ötürü Fransa, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti gibi birçok ülkeye komşu durumda.